Z lodneho dennika 5.


Lod: Blue Shot
Typ lode: Benetau Oceanis 473
Domovsky pristav: Marina Dalmacija, Sukosan, Hrvatska
Charter: Bemex Boot
Termin: 17.5.2008 - 24.5.2008
Posadka: ja - skipper
Brano
Lubo
Vlb
Zehla
Lehko
Qafic
Miro
Goco
Horak

Den 1. - Nalodenie

Do Chorvatska sme vyrazili asi okolo 6tej rano. Cesta prebiehala vcelku v pohode, prakticky az po Slovinsko-Chorvatske hranice to bolo v pohode. Na hraniciach bola mensia rada, ale slo to pomerne rychlo.
Do Sukosanu sme dorazili okolo 3tej az pol 4tej. Kedze mi oznamili, ze lod bude pripravena asi za hodinu, tak sme boli okusit prve "veliko toceno". Popri tom sme sa najedli a kedze hodina uplynula pomerne rychlo tak som sa vydal prevziat lod.
Samotne nalodenie sme dokoncili 17:50, a potom nasledovala uvodna instruktaz o tom, ako kde je plyn, ako nastartovat motor, ako sa vytahuju plachty, ako funguje WC.... Nasledovalo ukazanie pouzitia zachrannych prostriedkov ako su harnesy a zachranne vesty. Potom nasledovalo vysvetlenie manevru "Man over board". O tom, ze ak niekto vypadne z lode tak sa nekrici "To je ....." ale "Muz cez palubuuu...". Zaroven bolo spomenute, ze kto je tak hlupy, ze vypadne z lode, tak sa prenho neoplati vracat &#59;)

Nasledoval pripitok pravym British Navy Pusser's Rumom a ziadost na morskych bohov, aby nam dopriali dobry vietor a pekne pocasie. Zjavne bol vsak tento rum prilis silny aj na nich :)
Neskoro vecer sme este skocili do mesta, kde sme skusili tunajsie chorvatske speciality. Vecer sme skusili spat na palube, ale asi o jednej v noci nas vyhnal silny vietor a dazd do kajut.

Den 2. - MayDay

Rano sme sa prebudili do neprijemneho pocasia. Nad Sukosanom sa zenili vsetci certi a po predpovedi pocasia som bol presvedceny, ze budeme radi ak vobec vyplavame.
Okolo pol jedenastej sa vsak pocasie nahle vyjasnilo (rozumej prestalo prsat a sem tam sa ukazali prve luce) a tak sme vyrazili na more. Hned po vyjdeni z mariny sme skusili vyvesit vreckovky, ale po par minutach marneho boja sme ich zbalili a vydali sme sa na motor proti vetru a vlnam smerom na juh. Pre ilustraciu na 2500 otackach motoru, kde lod bezne ide 7-8 uzlov sme isli 3-4 uzle. Priblizne 12:47 sme zachytili volanie MayDay z oblasti ostrova Iz (konkretne N 44 05'11, E 015 06'14). Kedze to bolo daleko a chorvati uz pripravovali zachranny manever tak sme pokracovali dalej v plavbe smerom na juh.

Nasim najblizsim cielom sa stal ostrov Murter. Vzhladom na polohu mariny som ocakaval, ze by tam mohol byt klud po celodennom stani za kormidlom a sprchach z morskych vln som toho pomaly zacinal mat dost. V Betine sme sa uspesne na druhy krat privizali bokom k molu o pol 5tej. Parkovat s 473ojkou bez trysiek v 10 uzlovom vetre v marine je ako parkovat s kamionom.

Na veceru Brano urobil skvelu gulasovu polievku. Recept na jej urobenie: "pridas trochu cesneku, kecupu, sedem hodin hladu a musi to chutit"
Vecer sme vyrazili do mesta navstivit restauraciu, ktoru sme pri poslednej navsteve nenasli. Teraz uz to bolo jednoduchsie, lebo sme vedeli ako sa vola &#59;) Po ceste sme sa este snazili najst nasich oblubenych tetovacov z pred dvoch rokov, ale kedze sezona este nezacala, museli sme sa tentokrat zaobist bez heny

V restauracii Tic Tac vyzeralo byt dost plno, ale kedze sme vyzerali ako skupinka na ktorej sa da zarobit, tak chorvati rychlo nejake to miesto nasli (chvilu pred tym poslali prec nejaku dvojicu nemcov s tym, ze maju plno &#59;) Tak sme sa dorazili nejakymi rybickami, chobotnicami a inymi morskymi potvorami, hodili nejake to crno vino, veliko toceno a nejaky poharik od pana domaceho. Ked uz sme sa chystali odist, tak Horak, kedze oslavoval 33ojku objednal este jedneho Pelinkovca na cestu, nechh nam dobre travi.

Pages: 1· · 3

No feedback yet