Z lodneho dennika 3.


trasa
Lod: Olali
Typ lode: Elan 434 Impression
Domovsky pristav: Biograd na Moru, Hrvatska
Charter: Burin yacht
Termin: 16.6.2007 - 23.6.2007
Posadka: ja - skipper
Goco
Fanco
Horak
Panko
Lehko
Topol
Vlb
Zehla

Den -1. - Cesta do Chorvatska

Dubrovnicky most
Vzhladom na velku vzdialenost a nekompletnu dialnicu do Dubrovniku sme sa rozhodli, ze cestu si rozdelime do 2och dni. Vyrazili sme teda uz v piatok rano o 11tej s planom potiahnut po dialnici az do Splitu, a potom ziskat ubytovanie v niektorom z mesteciek za Splitom na jadranskej magistrale. Cesta prebiehala vcelku v poriadku ziadne zapchy.
Kedze sme sa nespoliehali na GPS tak sa nam podarilo v normalnom case (asi pol 9tej vecer) dorazit do Basky Vody, kde sme sa rozhodli najst si ubytovanie. Kedze nie sme priebercivi, oslovila nas hned prva ponuka pre 9 ludi 100 eurasov. Pockali sme na druhu posadku, spoliehajucu sa na GPSkovu Hildu, ktora im pripravila turisticku prehliadku Zahrebu &#59;)
Vecer sme zaskocili nejake to veliko toceno a rybu na promenadu, a ja som si urobil mensiu prechadzku po Baske Vode. Rozsiruju tam marinu, takze to vyzera, ze do buducnosti to moze byt celkom pekny vychodiskovy bod smerom na juh.

Den 0. - Nalodenie

Dubrovnik
Rano sme vstali asi okolo 8ej a hned sme sa vydali na cestu magistralou smer Dubrovnik. Tato magistrala je pre nevodica naozaj velmi pekna cesta, az mi za nou bude luto, ked celym Chorvatskom povedie dialnica. Ked sa vsak na to pozriem z pohladu vodica, tak to teda potes klobas, sama zakruta, rychlost limitovana na 50 km/h, a malokde sa da ist viacej. Nam sa to parkrat podarilo, bohuzial raz to bolo za 300 vevericiek, lebo sme popri tom predbiehali zprava. Povodne chcel ujo policajt 500 a mozno by sa ho podarilo ukecat aj za menej, ale minimalne blocky, ktore mal boli za 300. Asi okolo 12tej sme dorazili do Dubrovnika, respektive do mariny v dedinke v Komolac.
Okamzite som zacal hladat nasu lod. Kedze sa mi ju nepodarilo najst tak som zavolal do chartrovky, kde som sa dozvedel, ze budem mat inu lod, nez bolo povodne naplanovane. Typ lode bol ten isty, takze mi to velke problemy nerobilo.
Preberanie lode malo dost rychly priebeh, pretoze mi lod odovzdaval typek z inej chartrovky, ktory ju absolutne nepoznal. Zapisujem si do mojho dennicka skusenosti, aby som uz v buducnosti nebral lod od chartrovky, ktora ma domovsku marinu niekde inde. Na konci mi to sice pomohlo, k tomu sa este vratim, ale co sa tyka poplatkov za marinu a check-inu tak to nie je prilis stastne riesenie.
Dubrovnik
Lod som prevzal asi o pol druhej a po vybaleni sme sa rozhodli, ze ideme navstivit "perlu Jadranu", stare Dubrovnicke mesto.
Od mariny v pravidelnych intervaloch odchadza autobus, ktory nas za 10 vevericiek priviezol priamo az ku hlavnej brane. Treba priznat, ze Dubrovnik je mesto vskutku uchvatne. Odporucam kazdemu, kto pojde okolo, aby sa nezabudol zastavit v meste a ak ma zbytocnych 50 vevericiek tak nesmie vynechat navstevu hradieb. Z nich mate cele stare mesto ako na dlani. Po navrate sa cas posadky isla okupat do bazena v marine a cast posadky sa na lodi pustila do domacich zasob.

Den 1. - Splhame na stazen

Dubrovnik
Z Dubrovnika sme vyplavali o tristvrte na desat. Nasim cielom bol elafitsky ostrov Lopud. Kedze tento ostrov je pomerne blizko tak sme sa rozhodli najskor ist smerom na juh, obzriet si stary Dubrovnik z druhej strany hradieb. Nezavidim veru namornikom, ktori sa v minulosti snazili prekonat Dubrovnik. Vysoke hradby spojene so skalnymi utesmi vyzeraju takmer neprekonatelne.
Po tom ako sme si urobili zopar zaberov sme sa vybrali okolo Lokrumu smerom na sire more. Kedze nam zafukol celkom prijemny jemny vanok vytiahli sme po prvyrat plachty a kludnou plavbou sme vyrazili na sever sme zatoka Sunj na ostrove Lopud, kde sme planovali obed a kupanie.
Dubrovnicky hrad
kedze vsak zatoka vyzerala byt dost plna, tak sme to tesne pred nou stocili na zapad a oboplavali Lopud. V zatoke stala len jedna lod na kotve, tak sme o pol tretej zakotvili o kusok vedla na priblizne 8ich metroch (N42,41';E017,56'). Horak urobil vyborny obed, popri tom sa popalil, smykol a padol do vody. Takze sme sa vykupali a kedze cas pokrocil, tak sme sa rozhodli zostat na noc.
Zostatok dna sme stravili vytahovanim sa na stazen, lovenim ryb a likvidovanim domacich zasob. Co sa tyka malych ryb, tak tie Horak s Pankom chytali ako na beziacom pase, ale velku rybu sa chytit nepodarilo.
Stazen
Naplanovali sme 2ojhodinove hliadky po dvoch a spokojne isli spat. Za seba mozem povedat, ze som sa prilis nevyspal a pri kazdom ruchu som bol hore. Alebo aspon som sa tak tvaril, ako mi rano hovorili hliadky &#59;)

Pages: 1· · 3

No feedback yet